In de loop der jaren heeft de huisarts er veel werk bij gekregen. De huisartsengroep Best heeft er daarom voor gekozen om bepaalde taken uit te laten voeren door een praktijkondersteuner. De praktijkondersteuner is een relatief nieuwe beroepsgroep die gespecialiseerd is in de begeleiding van bepaalde patiëntencategorieën binnen de eerste lijn. Zij vormen een belangrijke schakel binnen de organisatie van de hedendaagse huisartsengeneeskunde. Dit zijn vooral taken in het kader van “chronische aandoeningen”. De praktijkondersteuner werkt hierbij onder de verantwoordelijkheid van de huisarts maar kan zelfstandig de begeleiding van deze patiëntengroep vormgeven. Grote veranderingen in het beleid of veranderingen van de medicatie gaan altijd in overleg met diezelfde huisarts.
Praktijkondersteuners:
De praktijkondersteuners zijn niet in dienst van de huisarts, maar van POZOB. Dit is een regionale samenwerkingsorganisatie van ruim 160 huisartsen in de regio Eindhoven. Ook de huisartsen van Best zijn hierbij aangesloten. De praktijkondersteuners worden door POZOB op een praktijk gedetacheerd en hebben aldaar een vaste werkplek. De praktijkondersteuner zorgt op die manier dan ook voor jarenlange continuïteit in de zorg op die praktijk. Naast de praktijkondersteuner somatiek kennen we ook de praktijkondersteuner GGZ en de praktijkondersteuner ouderenzorg.
Praktijkondersteuner SOMATIEK zijn verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de begeleiding van mensen met bepaalde chronische aandoeningen. Zo organiseren zij de behandeling en controles van patiënten met suikerziekte (diabetes). Daarnaast begeleiden ze patiënten met chronische longaandoeningen zoals astma en/of COPD. Ook de zorg voor patiënten die in het verleden een hart-/vaatziekte hebben doorgemaakt of die een sterk verhoogd risiso hebben om hart-/vaatziekte te krijgen, worden door de praktijkondersteuners begeleid.
Een afspraak met de praktijkondersteuner somatiek wordt gemaakt als u volgens uw huisarts voldoet aan de criteria daarvoor. Zo moet uw aandoening voldoende stabiel zijn en een duidelijk chronisch beloop hebben. Als dat zo is, dan meldt hij u daarvoor aan.
Op dit moment werken Monique van Lingen en Caren Borst als praktijkondersteuner somatiek voor onze praktijk.
De praktijkondersteuners GGZ (psychische zorg) zijn gespecialiseerd in de diagnostiek en begeleiding van mensen met psychische problematiek. Zij begeleiden mensen met milde psychische problemen met hulp van ondersteunende gesprekken of met e-healt mogelijkheden. Daarnaast geven ze de huisarts, na een eerste inventarisatie, bij een ernstigere problematiek een advies over het meest geschikte vervolgtraject binnen de GGZ. Zij zijn zeer goed op de hoogte van deze “sociale kaart”.
Een afspraak met de praktijkondersteuner GGZ wordt gemaakt na aanmelding door de huisarts.
Op dit moment werken Sandra Gerrits en Karien Snijders als POH GGZ.
De praktijkondersteuner ouderenzorg is een verpleegkundige met veel ervaring in de begeleiding van kwetsbare ouderen. Doordat de mensen steeds ouder worden en steeds langer thuis blijven wonen is de zorgvraag van deze groep sterk toegenomen. Niet alleen de lichamelijke problematiek maar ook de achteruitgang van het geheugen, de stemming en eenzaamheid, maar ook de huisvesting- en veiligheidsproblematiek, de toenemende behoefte aan zorg en begeleiding maken dat dit deel een heel complexe taak is.
Om er voor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk veilig en verantwoord thuis kunnen blijven wonen helpt de praktijkondersteuner ouderenzorg de huisarts. Binnen onze praktijk neemt Monique van Lingen deze taak op zich.
Contacten met praktijkondersteuners somatiek, GGZ en ouderenzorg zijn telefonisch, eventueel middels beeldbellen. Ze doen spreekuren en leggen eventueel een huisbezoek af als dat medisch noodzakelijk is. De spreekuren houden ze in Gezondheidscentrum De Schakel, de Schakel 3, 5684 AW Best.
De praktijkondersteuners zijn niet telefonisch bereikbaar op locatie, voor het wijzigen van een afspraak of een ander overleg bel met de praktijkassistente.